Anevrizma, vücutta bulunan atardamarlarda ve aort damalarında oluşmuş olan çıkıntı ve baloncukların oluşturduğu hastalıktır.
Beyin anevrizması, beyinde bulunan kan damarlarında oluşan çıkıntı ya da balonlaşmaların oluşturduğu hastalıktır. Beyin anevrizmalarının oluşma nedeni; atardamar duvarında incelmesidir.
Beyin anevrizması, beyinde zayıflamış olan kan damarının şişip balonlaşmasıdır.
Beyin MR veya tomografisi incelendiğinde oluşmuş olan çıkıntı ya da balonlaşmalar dalında asılı olan meyveye benzetilirler. Bu hastalığı olan kişilerde oluşan baloncuğun patlaması sonucu, beyin kanaması gelişebilmektedir. Şiddetli olan baş ağrısı, göz kapaklığı düşmesi, çift görme durumu beyin kanaması belirtileri içerisindedir.
Birçok sebep atardamar duvarında zayıflamaya neden olarak anevrizmaya yol açabilir. Bu anevrizmalar yetişkinlerde daha sık görülür. Ve kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanmaktadır.
Bazı sebepleri şunlardır:
· Sigara kullanımı
· Damar sertliği (Ateroskleroz)
· Kanser
· Alkolizm
· İleri yaş
· Kan enfeksiyonları
Doğumsal Risk Faktörleri
· Romatizmal hastalıklar
· Marfan sendromu
· Aort koarktasyonu
· Ailede beyin anevrizma öyküsü bulunması
· Bağ doku hastalıkları
İki farklı şekilde belirti gösterebilirler. Bunlardan ilki, kitle etkisi sebebiyle beynin dokusunda bir bölgeyi sıkıştırması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu durumlarda sıkıştırılan bölge işlevini tam olarak yerine getirememektedir ve aksaklıklar ortaya çıkmaktadır.
Yırtılmamış olan anevrizma küçük ise hiç belirti vermeyebilir. Fakat büyük yırtılmamış olan anevrizmalar beyin dokusu ve sinirlere baskı uygulayarak şu belirtileri verebilmektedir:
· Göz arkasında ağrı oluşumu
· Geniş göz bebekleri
· Çift görme durumu
· Yüzün bazı taraflarında uyuşma, yüz felci geçirme
· Göz kapağında düşme oluşumu
İkinci belirtisi ise beyin anevrizmasının patlaması ile meydana gelen, birincisine göre daha şiddetli, kanama bulgularıdır. Kanamaya yol açan beyin anevrizmasının ilk belirtisi şiddetli baş ağrısıdır.
Beyin çevresinde bulunan zar tabakasının alt kısmında su tabakası bulunmaktadır. Oluşan kanama da bu suyun içerisine akar ve beynin suyun dolanmış olduğu her yere yayılım gösterir. Bu suyun dolaşımı bozması sebebiyle kafa içerisinde oluşan basınç artar.
Ağrı dışında şu belirtiler de oluşur:
· Bilinç kaybı
· Nöbet geçirme
· Işık hassasiyeti
· Bulanık görme durumu
· Bulantı, kusma yaşama
1. Beyin Tomografisi ve MR
MR ve tomografi yöntemiyle beyin anevrizmalarının çoğuna teşhis koyulabilmektedir.
2. Beyin Anjiyosu
Beyin tomografisi ve MR’dan daha ayrıntılı inceleme yapılabilmek için anjiyo yapılır. Kol ya da bacağınızda bulunan kan damarından katater (ufak bir tüp) yardımı ile konrtast sıvı verilir. Bu işlemden sonra röntgen cihazı ile beynin damar haritası çıkarılır. Bu işlemlerden sonra tanı konulabilmektedir.
3. Beyin Omurilik Sıvısı Testi
Doktor eğer beyin anevrizmasının patladığından şüphelenirse bu testi uygular. Ağrı kesici kullanılarak omurilik sıvısı alınmaktadır. Alınan bu sıvıda kan olması, damarın yırtılmasının işareti olabilmektedir.
· Cerrahi Klipleme
Beyin ameliyatı yapılır, klip ismi verilen kıskaçlarla anevrizma balonu kapatılmaktadır. Ameliyat esnasında doktor kafa kemiğinin bazı bölümlerini çıkarır, beyin zarını açar ve anevrizmayı besleyen ana damarı bulur. Kan akışını durdurmak için anevrizmanın açıklık olduğu yere bir klips koyar ve kan akışını durdurur.
· Endovasküler Koilleme
Bu ameliyatta kafa tası açılmaz. Kasıktan yerleştirilen katater yardımıyla damar içine ulaşılarak yumuşak platin bir tel sokulmaktadır. Tel pıhtı oluşturur ve kan akışını durdurmaktadır.
· Mesh Takılması (Akışın Yönünü Değiştiren Ameliyat)
Beyin anevrizma ameliyatının işe yaramadığı büyük anevrizmalar için tercih edilmektedir. Genel anestezi uygulanarak açık ameliyatla yapılmaktadır, kafatası, zarı açılır. Doktor beyinde bulunan atardamarın iç tarafına, stent yerleştirilir ve böylece damarda kanın birikmesi ve damarın patlaması önlenmektedir.
· Ginko macunu
· Isırgan tohumlu macun
· Ginko kapsül
· Ginko çayı
Beyin Anevrizması Ameliyatı sonrasında Neler Olmaktadır? H5
Baş ağrısı, bulantı, kusma, görmede problem yaşanması ve enfeksiyon beyin anevrizma ameliyatı sonrası oluşabilen komplikasyonlar arasında bulunmaktadır.
Kanamamış beyin anevrizma vakalarında; açık cerrahi uygulanmış olan hastalar 1 hafta içerisinde taburcu edilirler. Tamamıyla iyileşmeleri birkaç hafta veya birkaç ay sürebilmektedir. Endovasküler tedavi gören hastalar ise genellikle 1 veya 2 gün içerisinde tedavi edilirler.
· Beyin anevrizma ameliyatı sonrası düz yatmamaya dikkat edilmesi gerekmektedir.
· Tansiyonunuzu kontrol altında tutmaya çalışın.
· Dengeli ve kaliteli beslenmeye özen gösterilmeli.
· Dengesiz ve aşırı hareketlerden kaçınmaya özen gösterilmeli.
· Bol bol yürüyüş yapılmalı.
· Sigara kullanıyorsanız kullanmayı bırakmalısınız.
Beyin anevrizma kanaması çok tehlikeli bir durumdur. Kanama yaşayan hastaların %25 i kanama anında hayatını kaybetmektedir. %50-60’ı ise tedavi görmezse ölmektedir. Tedavi görenlerin ise sadece yarısı normal hayatlarına dönebilmektedir.
Beyin Anevrizması İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?
Beyin anevrizmaları için nörolog ya da beyin cerrahı bölümüne gidilmelidir.