İLTİHAPLI ROMATİZMA (ROMATOİD ARTRİT) NEDİR? NASIL TEŞHİS EDİLİR? İLTİHAPLI ROMATİZMA TEDAVİ YÖNTEMLERİ
İltihaplı romatizma, tıp dilinde romatoid artrit, kronik olan bir bozukluktur. Bu bozukluk bazı kişilerde akciğerler, kalp ve kan damarları, gözler ve cilt dahil olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerine zarar verebilir.
· İltihaplı romatizmaya aşırı soğuk ya da sıcak hava etkili olmamaktadır. Bu hastalık otoimmün sisteminde bulunan bozukluktan kaynaklanır.
· Bu hastalıkta vücut kendi dokularına özellikle eklem dokularına saldırmaya başlar.
· İltihaplı romatizma eklem zarını etkiler ve ilerleyen zamanlarda kemik erozyonuna neden olur.
· Eklem romatizması süresinde oluşan iltihaplanma, vücudun diğer bölümlerine de zarar veren bir durumdur. Modern ilaç türleri iyileştirmeyi kolaylaştırmış olsa da şiddetli olan iltihaplı romatizma kişilerde fiziksel engele sebep olacak zararın ortaya çıkmasına neden olabilir.
· İltihaplı romatizma kişinin bağışıklık sisteminin eklemleri çevreleyen zarların astarına saldırması ile ortaya çıkmaktadır. Bu saldırıdan dolayı oluşan iltihaplanma sinovyumun kalınlaşmasına ve kıkırdak, kemik dokusunun yok olmasına sebep olur.
· Bu duruma bağlı olarak eklemi bir arada tutan tendonlar ve bağlar zayıflar ve gerilir. Zaman geçtikçe eklem düzgün hareketini ve doğal şeklini kaybeder.
· Uzmanlar bu sürecin neden başladığını henüz tam olarak bilmemektedir. Kalıtsal bir nedenden olduğunu düşünmektedirler.
· Genler doğrudan iltihaplı romatizmaya sebep olmasa da kişiyi hastalığı tetikleyebilecek olan bazı bakteri ve virüslerden kaynaklı olan enfeksiyon gibi çevresel faktörlere karşı daha duyarlı hale getirir. Bu da iltihaplı romatizmaya sebep olur.
· Bu hastalıkta cinsiyet önemlidir. Kadınlarda hastalığın görülmesi erkeklere oranla fazladır. Bu hastalık her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Ancak en çok orta yaş döneminde görülür.
· Yetişkin bireylerde görülen iltihaplı romatizma erken teşhis edilip tedavi edilmelidir. Aksi durumda çocukta kalıcı engellere yol açabilmektedir.
· Obez ve aşırı kilolu olan kişilerde, 55 yaş altı ve kadınlarda bu hastalığın görülme riski daha fazladır.
· Kişinin kan bağı olan aile bireylerinde bu hastalık varsa, hastalık riski artmaktadır.
· Sigara kullanmak kişide özellikle hastalığı geliştirmek için genetik bir yatkınlık olan vakalarda bu hastalığın görülme riski yüksektir.
İltihaplı romatizmanın cinsine, iç organlardaki hasar olma durumuna ve olan hasarın derecesine göre gebe kalmak sakıncalı olabilir. Bu tür hastalıklar bağışıklık sistemine bağlı olduğundan dolayı bazı tipleri gebelik sırasında alevlenebilir. Bu hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların uzun vadeli etkileri sebebiyle gebelik öncesinde bir müddet kullanılmamalıdır.
· Bu hastalığın belirtileri arasında hassas, şişmiş ve sıcak hissedilen eklemler yer almaktadır.
· Bu durumun yanında sabah uyandıktan sonra ve hareketsiz kaldıktan sonra kötü hale gelen eklem sertliği, ateş ve ishal, yorgunluk da iltihaplı romatizmanın belirtileri arasındadır.
· Erken evrede kişinin özellikle küçük eklemlerini etkiler.
· İlerleyen evrelerde belirtiler genellikle dizlere, ayak bileklerine, dirseklere, omuzlara ve kalçalara yayılır.
· Böbrekler
· Akciğerler
· Kalp
· Gözler
· Cilt
· Kemik iliği
· Tükürük bezleridir.
Bu hastalığın belirtileri kişide görülen durumun ağırlığına ve ciddiyetinde değişebilir ve aralıklarla gidip gelebilir.
· Bu hastalığın erken evrelerinde teşhis edilmesi kolay değildir. Ve teşhisi doğrulamak için kullanılan kan testi ya da fiziksel bulgu yoktur.
· Fiziki muayene esnasında doktor kişinin eklemlerini, kızarıklık, şişlik ve sıcaklık açısından kontrol eder. Bunun yanında refleksleri ve kas gücünü de kontrol edebilir. Bu aşamaların ardından doktor kan testi yapabilir.
· Romatoid artrit vakalarında, vücutta enflamatuar bir sürecin varlığını gösteren yüksek eritrosit sedimantasyon hızı ya da C reaktif proteini gözlenebilir. Bu vakalarda kullanılan diğer kan testleri ramotoid faktör ve anti-siklik testleridir.
İltihaplı Romatizma Tedavi Yöntemleri h5
· İltihaplı romatizma hastalığı için kesin bir tedavi bulunmamaktadır. Diyabet ve yüksek tansiyon gibi kronik bir hastalıktır. Uzun yıllar boyunca devam edebilir.
· Bu hastalığın tedavisindeki asıl amaç semptomların azaltılması ve kişinin yaşam kalitesinin artırılmasıdır.
· Bu hastalık için uzman doktor tarafından önerilen ilaçlar kişiden kişiye değişmektedir.
· Bu ilaçlar hastalığın ilerlemesini yavaşlatarak dokuları ve eklemleri kalıcı hasardan korumaktadır.
· DMARD türü ilaçların yan etkileri değişiklik gösterir ve karaciğer hasarı, ciddi akciğer enfeksiyonlarını içerebilir.
· İltihaplı romatizma için kullanılan ilaçlar non-steroid antienflamatuar ialçlar yer alır. Kullanılan bu ilaçlar ağrıyı hafifletir ve iltihabı azaltır.
· Çörtük
· Adaçayı suyu
· Akgünlük
Vakada kullanılan ilaçlar eklem hasarını önlemiyorsa doktor hasarlı eklemleri onarmak için cerrahi müdahale yapabilir. İşlem sonrasında ağrıda azalma olur ve birey eklemi kullanabilir.