Kolon kanseri, kalın bağırsağın kolon bölümünde ortaya çıkan bir hastalıktır. Kolonda görülen kanser ilk evrelerde teşhis edilirse tamamen iyileşmesi mümkündür. Erken evrelerde fark edilemezse yakın olan lenf bezlerine, mide ve dalak gibi organlara kan aracılığıyla yayılmaktadır.
· Yaş: Kolon kanserine yakalanma yaşı erkek ve kadınlarda 50-60’ lı yaşlardır. Bu yaştaki bireyler risk altındadır.
· Genetik faktörler: Ailede kolon kanseri varsa, bu nedenden dolayı bu hastalığa yakalanma riski artmaktadır. Ailede bu hastalık mevcutsa diğer kişilerin düzenli olarak kolonoskopi yaptırması gerekmektedir.
· Polipler: kalın bağırsağın içerisini örten tabakanın anormal şekilde büyüyerek bağırsak kanalına çıkıntı yapmasına polip denilmektedir. Bu polipler iyi huylu tümörlerdir ancak zaman geçtikçe kansere dönüşebilmektedir.
· Genetik bozukluklar: HNPCC adı verilen gendeki değişiklikler kolon kanserine yakalanma riskini artırmaktadır.
· Bağırsak hastalıları: Ülseratif kolit gibi hastalıklarbu kansere yakalanma riskini artırmaktadır.
· Sağlıksız yaşam: Lif açısından düşük olan besinleri tüketmek, alkol ve sigara kullanımı, şişmanlık ve hareketsiz yaşam şekli olan kişilerde kolon kanseri olma riski artmaktadır.
· Bağırsak kanserinin belirtileri dışkılama alışkanlıklarında kendini belli eder.
· Geçmeyen kabızlık veya ishal
· Dışkıda incelme
· Anüsten ve dışkıdan kan gelmesi
· Karında şişlik ve ağrı
· Kilo kaybı
· Dışkılama yaparken zorlanma
· Kolon kanserinin tanısı endoskopik yöntemler kullanılarak yapılmaktadır. Kolonoskopi yöntemi ile tümör oluşumunun erken evrede saptanması mümkündür.
· Kolonoskopi sayesinde polipler alınır ve kanser önlenir.
· Hastalığın kesin teşhisi için hastadan dışkı alınır ve incelenir. Bunun için kolon grafisi ve bilgisayarlı tomografi kullanılır. Ayrıca endoskopi ile parça alınarak patalojik incelemeden geçirilmektedir.
Hastalığın tedavisi için kansere dönüşme riski olan polipler kolonoskopi yöntemi ile alınır. Kanser ilerlemişse ameliyat zorunludur. Cerrahi işlemle tümörün bulunduğu kısım çıkarılır. Hastalık komşu organlara ve bölgelere yayıldıysa kemoterapi uygulanır. Kanser metastaz ile yayılmışsa tedaviye devam edilir ve hastanın yaşam süresini uzatmak için çabalanır.
· Adaçayı
· Çörtük
· Avakado macun
· Propolis macun
· Kurkumin
· Civanperçemi çayı
· Lif içeren besinleri bolca tüketmek
· D vitamini ve kalsiyum almak
· Fazla kilolardan kurtulmak
· Egzersiz