AKCİĞER KANSERİ NEDİR? AKCİĞER KANSERİ TEDAVİLERİ VE EVRELERİ NELERDİR?
Akciğer kanserinin başlıca nedeni sigaradır. Kansere bağlı olan ölümlerde birinci sırada gelmektedir. Fakat erken evrede teşhis koyulursa tedavi şansı yüksektir. Akciğer kanseri oldukça yaygın bir kanser türüdür.
Akciğer kanseri, akciğerde yer alan hücrelerin düzensiz ve hızlı bir şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkan kötü huylu tümör oluşumuna denir. Kanser hücreleri bulunduğu yerde çoğalmaya başlayarak kitlesel bir yapı oluştururlar. Sonraki evrelere gelindiği zaman çevrede bulunan doku ve organlara yayılabilir. Bu kanser türü oldukça sık görülen ciddi sonuçları olan bir türdür. İlk evrelerde genellikle belirti vermez. Bu yüzden teşhis konulduğunda geç kalınmış olabilir. Bu sebepten dolayı risk altında olan hastaların sürekli tarama yaptırması gerekmektedir. Ölümcül bir kanser türüdür.
· Giderek Artmaya Başlayan Öksürük
Akciğer kanserinin ilk belirtisi giderek artmaya başlayan öksürüktür. Fakat genelde öksürüğün nedeni başka sebeplere bağlandığı için önemsenmemektedir. İki haftadan daha uzun olan, giderek artmaya başlayan ve sebebi bilinmeyen inatçı öksürük, bu kanserin en belirgin özelliğidir. Öksürük ile birlikte balgam ve kanlı balgam da en belirgin özelliğidir.
· Göğüslerde Ağrı Yaşanması
Göğüs ağrısının da birçok sebebi bulunmaktadır. Fakat akciğer kanserinin temel belirtileri arasında bulunmaktadır. Derin nefes alırken, gülerken ya da öksürürken ağrı artıyorsa bir uzmana görünmesi gerekmektedir.
· Nefes Darlığı Yaşanması
Akciğer kanserinin tüm evrelerinde nefes darlığı gibi problemler ortaya çıkmaktadır. Akciğer kanseri sinsi bir şekilde gelişmektedir. Ve yaşanılan nefes darlığı başka sebeplere bağlandığı için önemsenmemektedir. Ancak kanserde erken teşhis önemlidir.
· Kilo kaybı ve İştahsızlık
Sürekli sigara içen bireyler iştahsızlık yaşadığı zamanlarda mutlaka uzmana görünmelidir. Nedensiz yaşanan kilo kaybı akciğer kanserinin belirtileri arasında yer alır.
· Yutma Zorluğu ve Ses Kısıklığı
Yutma zorluğu ve ses kısıklığı da akciğer kanserinin belirtileri arasında yer almaktadır. Ses kısıklığının nedeni soğuk algınlığı ya da başka bir şey değilse mutlaka doktora danışılmalıdır.
· Halsizlik
Akciğer kanseri hastalarında hemen yorulma, sürekli yorgunluk hissi sık rastlanan belirtiler arasındadır.
· Parmaklarda Çomaklaşma
Çomaklaşma: El ve ayak parmaklarının uçlarında bulunan yumuşak dokunun şişip yuvarlaklaşmasıyla ortaya çıkan yavaş ve ağrısız gelişmesidir. Hızlı ve ağrılı gerçekleşmesi akciğer kanseri belirtileri arasında bulunmaktadır.
· Vücut Ağrısı
Sırtta ağrı, omuzda ağrı, kol ve bacaklarda ağrı, baş ağrısı akciğer kanseri belirtileri arasında bulunmaktadır.
· Göz Kapağının Düşmesi
Göz kapağının düşmesi ve göz bebeklerinde küçülme meydana gelmesi aciğer kanseri belirtileri arasında bulunmaktadır.
· Sürekli Tekrarlayan Enfeksiyon
Solununum yolları enfeksiyonların sürekli tekrarlaması ve iyileşme belirtisi göstermemesi kanserin belirtileri arasında bulunmaktadır.
· En çok sebep olan etken sigara kullanımıdır. Ancak hiç sigara kullanmamış bireylerde de rastlanabilmektedir. Genellikle oluşan vakaların %85’inden sigara sorumlu tutulmaktadır.
· Başka bir nedeni de absest maruziyetidir. Absest kanserojen özelliği olan bir mineraldir. Genellikle ısı ve ses yalıtımı için kullanılmaktadır. Bu da işçilere zarar verip akciğer kanserine neden olmaktadır.
Akciğer kanseri tanısı için pek çok yöntem bulunmaktadır. Bu kanser türü bölgede bulunan lenf düğümlerine ve organlara yayılmadan önce çok az belirti verdiğinden dolayı hastaların %15’ine erken teşhis konulabilmektedir.
· Radyolojik İncelemeler
Akciğer Grafisi, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Bilgisayarlı Tomografi, Balgam Örneği İncelenmesi
· Bronkoskopi
Bronşların incelenmesine denir.
· Biyopsi
Göğüs duvarından veya bronskopikten yapılan biyopsi
· Mediastinoskopi ve Toroskopik Cerrahi
Hastalar muayene sonucunda çekilen akciğer röntgeni ve BT sonucunda saptanan kitlelere göre biyopsi işlemi planlanmaktadır. Daha sonra bronskopi ile akciğere ulaşılıp parça alınmaktadır. Kanser tanısı bu örneğin patolojik incelenmesi sonucunda konulmaktadır. Kanser tanısı konulduktan sonra, hastalığın yaygınlığının tespit edilmesi amacıyla PET/CT yöntemleri kullanılmaktadır.
· 1. Evre
Kanser akciğer içerisinde bulunuyorsa 1. evrededir. Kanser bulunan hücreler en fazla 5 cm büyüklüğünde olmaktadır. Ve sadece lenf düğümlerinde bulunmaktadır.
· 2. Evre
Kanserin en yakın lenf bezlerine yayıldığı evredir. Kanser bulunan hücreler 5-7 cm arası büyüklüğünde olmaktadır. Kanser diyaframa ve göğüs kafesine yayılmaya başlamıştır.
· 3. Evre
Akciğer kanserinin akciğer zarına ve akciğer arasındaki boşluğa yayıldığı evredir. Kanser bulunan hücreler 7 cm’den daha büyük olmaktadır. Kanser kalp zarına ve kaburgalara ulaşmaktadır.
· 4. Evre
Akciğer kanserin böbrek üstü bezleri, karaciğer, kemik gibi organlara yayıldığı evredir. Kısaca kanserin diğer organlara sıçradığı evredir.
Akciğer kanseri tedavisi planlanırken dikkat edilen şey kanserin tipi ve hangi evrede olduğudur. Kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi ve cerrahi yöntem gibi bazı yöntemleri mevcuttur. Cerrahi yöntem uygunsa kanserli akciğer ya da kanserli akciğer bölümü alınmaktadır. Fakat cerrahi yöntem uygun değilse kemoterapi uygulanmaktadır.
· Zencefilli macun
· Isırgan tohumlu macun
· Karabaş suyu
· Kurkumin
· Ebegümeci çayı
Akciğer kanserine iyi gelen yiyecekler arasında lahana, karnabahar, brokoli, sarımsak, elma ve yoğurt benzeri C vitamini yönünden zengin besinler yer almaktadır.
Bunun dışında aşağıda bulunan kür akciğer kanserine karşı koruyucudur.
Hazırlanışı: Kaynayan bir bardak suya 1 tatlı kaşığı ısırgan ve ebegümeci bitkisi ekleyiniz. Kısık ateşte 6 dakika kaynatınız. Demlendikten sonra sabah kahvaltısından 15 dakika önce, akşam yemeğinden 2 saat sonra bir bardak tüketiniz.
Akciğer kanseri hastalarının yağlı biftek, kızaran tavuk gibi doymuş yağ içerek gıdalar tüketmenin sınırlandırılması gerekmektedir.
Akciğer kanserinde ilk evrelerde kemoterapi yöntemi ile yaklaşık olarak 14 ay ile 20 ay arasında sağ kalma süresi mevcuttur. İlerlemiş olan kanser türünde ise 9 ay ile 11 ay arasındadır.
· Sigara ve alkol benzeri kansere neden olan maddelerden uzak durmak
· Olumlu düşünmek ve stresten uzak kalmak
· Radyasyondan uzak durmak
· Sağlıklı beslenmek
· Benzin, katran, absest gibi maddelerin solunmamasına dikkat etmek
· Hava kirliliği bulunan ortamdan uzak durmak
· Sağlıklı beslenmek