KAS ERİMESİ (SARKOPENİ) NEDİR? NASIL TEŞHİS EDİLİR? KAS ERİMESİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Kas erimesi genelde yaşlanmayla birlikte oluşan artan kas kütlesinin kaybıdır. Normal durumlarda yaşlılıkla birlikte biraz kas kütlesinin kaybedilmesi doğaldır. Ancak kas erimesi şiddetli olan kas kaybını tanımlamak amacıyla kullanılmıştır. 30 yaşına kadar vücudumuzdaki kaslar gelişimini sürdürmektedir.
· Hareketsiz bir yaşam
· Yaşlanma
· Yetersiz ve kötü beslenme: Özellikle D vitamini ve protein içeren besinlerin az tüketilmesi, azalan iştah, yeterli sebze ve meyve tüketimi ve dengesiz beslenme kemik ve kas erimesini tetikler.
· Büyüme hormunu, östrojen ve testesteron gibi bazı hormon seviyelerinin yaşlanma ila azalması
· Solunum yetmezliği
· Obezite
· Stres
· Alkol ve sigara kullanımı
· Kronik hastalıklar
· Genetik faktörler
Kas erimesi nedenleridir.
· Güçsüzlük
· Zayıflık
· Dengede duramama
· Dayanıklılık kaybı
· Merdiven çıkarken zorlanma
· Kas büyüklüğünde azalma
Kas erimesi teşhisi için ilk olarak şikayetler dinlenir. İskelet kütlesinin ölçümünde kullanılan DXA, yürüme hızı testi teşhis amacıyla yapılan testlerdir. DXA testinde kaslarda bulunan kemik yoğunluğu ve osteoporozu test edebilmek için düşük ışınlı X ışınları gönderilmektedir.
Sarkopeni taramasında kas kütlesinin, fiziksel performansın, kas gücünün değerlendirilmesi için BT, MR gibi görüntüleme teknikleri yapılabilir.
· Kas gücünün değerlendirilmesi: Kas gücünün değerlendirilmesinde el sıkma gücü testinden yararlanılmaktadır. Ayrıca pik ekspiratuar ölçümünden de yararlanılır.
· Fizik performansının değerlendirilmesi: Altı dakika boyunca yürüme testi, merdiven tırmanma gücü testi, sandalye otur kalp testi ile değerlendirme yapılabilir.
Kas erimesinin kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Bazı yöntemler ile kas erimesi durdurulabilir. Tedavide amaç fiziksel direnci ve kuvveti artırmaktır. Fakat erimeyi önlemeye yönelik onaylanmış bir ilaç bulunmamaktadır.
Bunun yanında günümüzde modern tıpta yağsız kas kütlesini artırmaya yönelik hormon tedavisi üzerine araştırmalar yapılmaktadır. Büyüme hormonlarını ve testesteron içeren bu hormon tedavisi ne zaman kullanılacağı belli değildir.
Kas erimesinin tedavisinde en etkili yöntem fiziksel aktivitedir. Kas dayanıklılığını ve gücünü geliştirmeye yönelik olarak direnç eğitimi ile erime durdurulabilir. Direnç bantları ve ağırlıkları ile hormonlar dengelenebilir.
Özellikle de yaşlıların haftada 2 kez kas güçlendirici aktiviteler yapması önemlidir. Bu aktiviteler sırasında kol, bacak, göğüs, omuz, sırt ve karın dahil olmak üzere tüm kas gruplarının kullanılması kas erimesini engeller.
· Direnç eğitimi: Direnç bantları ve halter ile kas liflerinde gerginlik sağlanmaktadır. 12 hafta süren direnç eğitimi ile kas gücü artırılabilir.
· Fitness eğitimi: Dayanıklılık ve aerobik eğitimi ile kas erimesi kontrol altına alınabilir.
· Kas kaybına karşı yürüme: 60 üstü yaşlılarda kas erimesini yürümek önlemektedir. 6 ay boyunca günde 30 dakika yürümek kasları güçlendirmektedir.
Sağlıklı ve uygun bir beslenme ile kas erimesi durdurulabilir. Hastanın kinoa, fındık, balık ve mercimek tüketmesi gerekmektedir. Ve hasta kişinin sodyum, aşırı yağ ve kolesterol içeren besinlerden uzak durması gerekmektedir.
1. Epsom tuz banyosu: Magnezyum sülfat olarak adlandırılan epsom tuzu banyo da kullanılır. Bu tuz kasları gevşetir, güçlendirir ve rahatlama sağlar.
Uygulanışı: Küveti ılık su ile doldurun ve 2 bardak epsom tuzu ekleyin. 15 dakika boyunca suda yatın.
2. Masaj: Zentin, hardal ve Hindistan cevizi ile masaj yaparak kasları gevşetebilir ve kan akışını hızlandırabilirsiniz.
3. Bol su: Vücudun su kaybetmesi bireyde kasları zayıf düşürür. Gün içinde en az 2 litre su tüketilmelidir.
4. D vitamini içeren gıdalar: Kas zayıflığını önlemek için D vitamini takviyelerinden yararlanılabilir. Sabahları 10 dakikalık güneşlenme de kasları güçlendirir.
· Adaçayı suyu
· Isırgan tohumlu macun
· Omega-3 kapsül
· Bodurotlu çay
· D vitamini: D vitamini eksikliği kas dokusunun güçlenmesine yardımcı olur.
· Omega-3: Günde 2 gram balık yağı takviyesi kas erimesinin tedavisine yardımcı olur.
· Keratin: egzersizlerin yanında keratin alınması kas büyümesine yardımcı olur.
· Protein: Kas dokusunun güçlenmesine yardımcı olur. Kas gelişimini artırmaktadır.
Kas erimesi ilerleyen evrelerde tedavi edilmediği durumlarda hastalık ölümcül olabilir.