Kurdeşen, tıp dilinde ürtiker farklı koşullar sebebiyle ciltte oluşan reaksiyonlardan kaynaklı olan kaşıntılı, kabarık ve kızarık lekelere karakterize edilen cilt sorunudur. Bu lekelerin boyutları birkaç milimetre ile birkaç santimetre kadar olabilir. Lekeler hastalık olduğu sürece 24 saat içerisinde belirir ve kaybolur. Bulaşıcı bir hastalık değildir.
Kurdeşen Nedir?
· Kurdeşen hastalığından kaynaklanan kızarıklıklar ve kabarıklıklar altı haftadan fazla sürüyorsa aylar veya yıllar boyunca sık sık tekrarlarsa durum kronik ürtiker olarak adlandırılır.
· Kronik kurdeşen kişiler için çok rahatsız edicidir. Günlük faaliyetlere ve uykuya engel olabilir. Uzman doktor tavsiyesi ile alınacak kaşıntı önleyici ilaçlar ve antihistaminikler kişilerde rahatlamaya yardımcı olur.
Kurdeşen Nedenleri
Kurdeşen kızarıklıkları ve bunu yanında olan kabarıklıklar, hücre tarafından kan dolaşımına diğer kimyasalların serbest kalması ile ortaya çıkmaktadır.
· Ağrı kesiciler
· Alkol kullanımı
· Parazitler ve böcekler
· Çizilme
· Soğuk
· Güneş ışığı
· Egzersiz
· Yüksek ısı
· Stres
Bu belirtiler ile birlikte bazı durumlarda ürtiker tiroid hastalığı ya da nadiren kanser gibi altta yatan başka bir sorun ile ilişkiler olabilir.
Kurdeşen Belirtileri
Kronik kurdeşen belirtileri arasında en çok görüleni vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan kızarık ya da cilt renginde lekelerdir. Bunların yanında gün içerisinde belirip kaybolan kabarıklıklar ve sert kaşınma olabilir.
Boğaz içinde, dudaklarda ve göz kapaklarında ağrılı şişme görülebilir. Stres, sıcaklama, yorulma ve egzersiz sırasında kurdeşen belirtileri şiddetlenmektedir.
Kronik ürtiker altı haftadan daha uzun sürüyorsa devam ederek yıllar içinde tekrarlayabilir. Fakat akut ürtiker aniden ortaya çıkmaktadır ve birkaç hafta içerisinde kaybolmaktadır.
Eğer birkaç gün içerisinde ortaya çıkan kabarıklıklar ve kızarıklar varsa mutlaka bir uzman doktora görünülmelidir.
Kurdeşen Nasıl Teşhis Edilir?
Kurdeşen teşhisi genellikle dermatolog tarafından gerçekleşen bir fiziksel muayene sonrasında konulur. Doktor, hastanın belirtilerinin neden kaynaklandığını anlamak için sorular yöneltir.
Bu durumu takip edebilmek için kişiden günlük faaliyetlerin, kullanılan ilaçların, bitkisel takviyelerin, beslenmede alınanların kurdeşen hastalığının hangi bölgede olduğununun ve ne kadar sürdüğünün anlaşılması için liste tutulması istenilebilir.
Fiziki muayene ve tıbbi geçmişin incelenmesinden sonra eğer uzman doktor kurdeşenin altında yatan farklı bir tıbbi sorundan kaynaklandığı sonucuna varırsa kan testi isteyebilir.
Kurdeşen Tedavi Yöntemleri
Kurdeşen için tedavi yöntemleri mevcuttur. Kurdeşen teşhisi koyan doktor hastalığın belirtisi antihistaminikler ile tedavi edilmesini tavsiye eder.
Bu yöntem işe yaramazsa ilaçlar kullanılmalıdır.
Antihistaminik ilaçlar uzman doktor kontrolü olmadan kullanmak yan etkilere neden olabilir. Özellikle gebe ve emziren kişilerde, kronik tıbbi durumu olan kişilerde ya da başka ilaç kullanan kişilerde istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Bu sebepten dolayı ilaç kullanmadan önce doktora başvurulması gerekmektedir.
Kurdeşene İyi Gelen Doğal Besinler
· Enginarlı çay
Kurdeşen Kaç Günde İyileşir?
Kurdeşen genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinde iyileşir.
Kurdeşen İçin Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Kronik ürtiker hastalığı aylarca ve yıllarca devam edebilmektedir. Kişinin uyku düzenini bozabilir ve günlük yaşamına müdahale eder.
· Bol, hafif ve gevşek giyişiler giymek
· Derinin çizilmesinden korkmak
· Güneş kremi kullanmak
· Sert sabunları kullanmamak
Kurdeşen Hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilmeli?
Kurdeşen için dermatoloji bölümüne gidilmesi gerekmektedir.